Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
KLASSZIKA-FILOLÓGIA TANSZÉK

 

XIV. Magyar Ókortudományi Konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Konferenciafelhívás

XIV. MAGYAR ÓKORTUDOMÁNYI KONFERENCIA, PÉCS 2021

 

Tisztelt Kollégák!

 

A XIV. Magyar Ókortudomány Konferenciát a járványhelyzet miatt 2021. május 22-24. között rendezzük meg a PTE BTK-n. Számítunk szíves megértésükre és együttműködésükre, hogy a sok egyeztetés eredményeképpen kialakított szekciók lehetőség szerint minél kevesebb változtatással valósulhassanak meg 2021-ben. Kérjük, november 30-ikáig jelezzék, várhatóan részt kívánnak-e, tudnak-e venni a 2021-re halasztott konferencián. Ha igen, amit őszintén remélünk, kérjük írják meg, hogy az idénre tervezett előadásukat kívánják-e megtartani jövőre, vagy más előadást terveznének egy évvel későbbre. Utóbbi esetben, kérjük, lehetőség szerint az "eredeti" szekció programjába illeszkedő témát (és absztraktot) küldjenek. 

 

Innen tölthető le a 2020-ra tervezett konferencia egy évvel későbbra halasztott "elvi" programja:

 
 

Tisztelt Kollégák!

 

A XIV. Magyar Ókortudományi Konferencia 2020. május 21. és 23. között lesz a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a Klasszika-filológia Tanszék, az Ókortörténeti Tanszék és a Régészet Tanszék közös szervezésében.

A korábbi konferenciák hagyományait követve az ókortudomány bármely területéhez kapcsolódó előadással vagy poszterrel lehet jelentkezni. Örömmel vesszük az ókori kultúrák későbbi korokkal, különösen a 21. századdal, illetve más tudomány- és kulturális területekkel folytatott élő diskurzusát bemutató előadásokat.

Tisztelettel buzdítjuk a Kollégákat, hogy szervezzenek szekciót és együtt jelentkezzenek a konferenciára, illetve javasoljuk, jelentkezésükben jelezzék, milyen témájú szekcióhoz kívánnának csatlakozni, ennek lehetőség szerint igyekszünk ennek eleget tenni. A szervező tanszékek aktuális kutatási területeihez kapcsolódóan tervezett szekciók: Oikumené: földrajz és történelem az ókorban; Királyok és birodalmak az ókori Keleten; Dithyrambos és a görög énekkultúra „műfajai”; Görög dráma; Ókori régészet; Patrisztika. Várjuk a további javaslatokat!

A konferencia zárónapjára tervezett szekció a szakmódszertan, melyre középiskolában vagy felsőoktatásban ókori nyelveket és kultúrát (történelem, vallás, irodalom, művészettörténet, latin örökségünk) oktató kollégák előadásait vagy módszertani segédleteket bemutató posztereit várjuk. A konferencia alkalmával tervezett szakmai kerekasztal: beszélgetés az egyetemi klasszika-filológiai, ókortörténeti alapszakos képzések megújításának lehetséges útjairól.

A konferenciára a csatolt űrlap kitöltésével lehet jelentkezni, melyet a mok2020pecs@gmail.com címre szíveskedjenek elküldeni.

Jelentkezési határidő: 2020. január 31.

 

Frissülő információk a konferenciáról:

klf.btk.pte.hu/mok2020  (Facebook-esemény itt.)

 

JELENTKEZÉSI LAP (letölthető)

 

Tisztelettel várják a jelentkezéseket a szervezőbizottság társelnökei:

 

Grüll Tibor, egyetemi tanár

tanszékvezető

Ókortörténeti Tanszék

PTE BTK

Kárpáti András, egy. docens

tanszékvezető

Klasszika-filológia Tanszék

PTE BTK

Nagy Levente, egy. docens

tanszékvezető

Régészeti Tanszék

PTE BTK

 

 

továbbá a XIV. MÓK védnöke

Heidl György egyetemi tanár, a PTE BTK dékánja

az Ókortudományi Társaság tagja

 

 

Pécs, 2019. szeptember 22.